CERT-SE deltog i övningen Cyber Storm

CERT-SE deltar regelbundet vid nationella och internationella övningar, som syftar till att öka vår beredskap när det gäller allvarliga it-incidenter.

När det blir skarpt läge är det viktigt att vi är förberedda och att vi snabbt kan ställa om och samordna oss, både internt och med privata och offentliga aktörer, för att kunna vidta relevanta åtgärder vid rätt tidpunkt. Därför övar vi och prioriterar att vara med i dessa sammanhang.

Förra veckan deltog CERT-SE i den sjunde upplagan av övningen Cyber Storm, arrangerad av CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) inom amerikanska DHS (Department of Homeland Security).

I övningen deltog team från olika delar av världen, nationella CSIRTs och CERTar, med uppskattningsvis cirka 2 000 deltagare under övningens tre dagar. De övade hanterade en cyberkris som påverkar landets kritiska infrastruktur. Övningen har som mål att utvärdera beredskapen samt processer, procedurer och informationsdelning vid händelser. Teamets uppgift var att indentifiera och svara på en utbredd och samordnad cyberattack.

För CERT-SE gav övningen goda insikter om teamets förmåga, vad vi är starka på och vad vi behöver jobba mer på.