Råd gällande förebyggande och hantering av överbelastningsangrepp

överbelastning DDoS cyberhygien överbelastningsangrepp

CERT-SE har sammanställt råd gällande hur man stärker skyddet mot överbelastningsangrepp samt vad man kan göra under ett pågående angrepp.

Behöver du råd och stöd i att hantera ett pågående överbelastningsangrepp? Kontakta CERT-SE på cert@cert.se eller 010-240 40 40.

Överbelastningsangrepp, eller DDoS-angrepp (Distributed Denial of Service), kan orsaka betydande störningar på en webbplats eller onlinetjänst genom att den utsätts för en överdriven mängd trafik. Olika typer av DDoS-angrepp slår mot olika nivåer i den drabbade verksamhetens nätverk. Det finns inte någon enskild lösning som kan skydda mot alla typer av överbelastningsangrepp. En kombination av flera tillvägagångssätt behöver implementeras, samtidigt som det är viktigt att regelbundet granska och uppdatera dessa åtgärder för att följa angreppsmetodernas utveckling. Se över konfigurationer av verksamhetens it-system som är kopplade mot internet.

Säkerställ att verksamheten har rutiner för hur ni ska agera om ni drabbas av överbelastningsangrepp och genomför övningar.

Identifiera vilka system och tjänster som är mest kritiska för att underlätta prioritering under pågående angrepp.

En god dialog med verksamhetens internetleverantör (ISP) är viktig, både i det förebyggande arbetet och vid hantering av ett pågående angrepp.

Det finns flera tillvägagångssätt som kan användas för att mildra effekterna av ett överbelastningsangrepp:

Dela loggfiler med CERT-SE

CERT-SE tar gärna emot loggar från verksamheter som drabbats av överbelastningsangrepp eller observerat avvikelser i sin it-miljö kopplat till sådana. Informationen ökar våra möjligheter att följa händelseutvecklingen i samhället och agera proaktivt för att varna andra verksamheter som riskerar att drabbas. Vi kan ta emot råa loggfiler eller sammanställningar. Kontakta oss på cert@cert.se för fortsatt dialog om hur du kan dela loggar med oss.

Mer information och rekommendationer för systematiskt informationssäkerhetsarbete

Uppdatera sårbara system: https://cert.se/nyckelord/Sarbarhet/

Se över cyberhygienen: https://www.cert.se/2022/02/cert-se-uppmanar-organisationer-att-skarpa-uppmarksamheten

Systematiskt informationssäkerhetsarbete: https://www.msb.se/sv/amnesomraden/informationssakerhet-cybersakerhet-och-sakra-kommunikationer/systematiskt-informationssakerhetsarbete/

Stöd för uppföljning och förbättring av informationssäkerhetsarbetet: https://www.msb.se/infosakkollen

Information om polisanmälan hos Polismyndigheten: https://polisen.se