Varning: Paketleverans-SMS sprider 'FluBot'

bedrägeri Android

Rapporter om omfattande spridning av spionprogrammet “FluBot”, som skickas via textmeddelanden som ser ut att gälla en paketleverans, påverkar Android-telefoner och enheter [1,3].

Bland andra NCSC-UK har publicerat en varning och vägledning gällande en omfattande spridning av bedrägerimeddelanden som sprider FluBot [2].

Spionprogramvaran ‘FluBot’ installeras när ett offer får ett textmeddelande med uppmaning om att installera en spårningsapp på grund av en “missad paketleverans”. Spårningsappen är spionprogrammet som stjäl lösenord och annan känslig information. Det kommer också att komma åt kontaktinformation och skicka ut ytterligare textmeddelanden, vilket innebär att spionprogramvaran sprids ytterligare.

Textmeddelandet innehåller en länk som offret ombeds klicka på. Länken leder till en bluffwebbplats.

Påverkade produkter

Vem riskerar att drabbas?Användare av Android-enheter.Idagsläget verkar inte användare av Apple-enheter vara utsatta, men kan fortfarande omdirigeras till en bluffwebbplats som kan stjäla personlig information.

Rekommendationer

Om du redan har klickat och laddat ner appen

Spionprogrammet måste städas bort från enheten. Är det en företagsmobil bör du kolla med it-avdelningen först hur enheten ska hanteras, men skriv inte in några lösenord eller logga in på tjänster eller konton via enheten förrän den är städad. Städningen genomförs med följande steg:

Källor

[1] https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/flubot-android-malware-spreading-rapidly-through-europe-may-hit-us-soon

[2] https://www.ncsc.gov.uk/guidance/flubot-guidance-for-text-message-scam

[3] https://www.zdnet.com/article/this-password-stealing-android-malware-is-spreading-quickly-heres-watch-to-watch-out-for/