Säkerhet och infrastruktur vid arbete hemifrån

phishing nätfiske cyberhygien

Det finns oro och ett stort informationsbehov kring den pågående pandemin och stora delar av samhället vidtar åtgärder för att hämma spridningen av smittan. Situationen utnyttjas av kriminella och CERT-SE uppmanar därför till ökad vaksamhet och medvetenhet gällande it-och informationsäkerhet, särskilt med tanke på att många arbetar hemifrån. När organisationer nu gör sig beroende av tekniska lösningar i högre grad är det också viktigt att ha en större förmåga att upptäcka och hantera incidenter för att minimera konsekvenserna.

Det förekommer redan online-bedrägerier, där kriminella utnyttjar Corona-situationen för att skicka bedräglig e-post och sms i syfte att komma över kontouppgifter eller sprida skadligt kod [1, 2].

Många organisationer rekommenderar sina anställda att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt för att undvika smitta och minska smittspridning. Men vad innebär det när ett antal utan motstycke bestämmer sig för att arbeta på distans samtidigt? [3]

Först behöver organisationen ha bra infrastruktur, utrustning och förutsättningar för att de anställda ska kunna arbeta i hemmet. När det gäller tekniska förutsättningar handlar det ofta om åtkomst till arbetets nätverk på ett säkert sätt, t ex krypterat via VPN-anslutning gärna med tvåfaktorsautentisering. Det finns många hemmanätverk som inte säkra. Uppskattningsvis har de flesta bredbandsanslutna hem över 20 anslutna enheter om man räknar in hushållets telefoner, bärbara datorer, termostater, hemmalarm, kameror, wifi, TV-apparater, etc. Flera av dessa är varken säkra eller regelbundet uppdaterade. Dessa kan vara sårbara punkter för angrepp eller informationsläckage.

Flera distansanslutna användare ställer mer krav på it-avdelningar att de övervakar nätverks bandbredd, VPN och anslutningar så att medarbetarna kan utföra sina arbetsuppgifter. Det innebär också en ökad belastning på organisationernas infrastruktur men också på de olika internetleverantörerna [4, 5, 6].

Förutom it-säkerhet finns risker som behöver övervägas i fråga om informationssäkerhet och vilken möjlighet den som arbetar hemifrån har att hantera känslig information på ett säkert sätt.

Det här kan du som arbetsgivare behöva tänka på:

Det här behöver du som anställd tänka på:

Uppdatering 2020-03-26

Nu är ett bra tillfälle att se över och göra hemmet cybersäkert, särskilt om du jobbar mycket hemifrån. Europol har publicerat guiden “Make your home a cyber safe stronghold” som innehåller tips om it-säkerhet, online-säkerhet, källkritik samt cybersäkerhet med barn [7].

Rekommendationer

CERT-SE uppmanar till särskild vaksamhet gällande it-händelser relaterat till coronaviruset och ser gärna att ni hör av er ifall ni har något att rapportera från er organisation.

Källor

[1] https://www.recordedfuture.com/coronavirus-panic-exploit/

[2] https://www.domaintools.com/resources/blog/covidlock-mobile-coronavirus-tracking-app-coughs-up-ransomware

[3] https://slate.com/technology/2020/03/what-will-coronavirus-do-to-the-internet.html

[4] https://isc.sans.edu/diary/25906

[5] https://www.sans.org/security-awareness-training/sans-security-awareness-work-home-deployment-kit

[6] https://www.enisa.europa.eu/news/executive-news/top-tips-for-cybersecurity-when-working-remotely

[7] https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/make-your-home-cyber-safe-stronghold