Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Uppdaterad | Publicerad - WiFi

Innan du ansluter till publika trådlösa nätverk - tänk till ...

Med anledning av tidigare års händelser under Folk och Försvars Rikskonferens, där deltagare blivit lurade att ansluta sig till osäkra öppna trådlösa nätverk, ger CERT-SE ut några allmänna rekommendationer.

På en mängd platser erbjuds fri Internetaccess via trådlösa nätverk (wifi), vilket är smidigt och bekvämt oavsett om du surfar privat eller i tjänsten.
Den som skapat accesspunkten/nätverket har möjlighet att ta del av din trafik. En motiverad angripare kan forcera skyddad/krypterad data, till exempel normalt skyddad trafik som inloggningar till nätbutiker etc.

Här följer några grundläggande råd för att inte riskera att bli utsatt för avlyssning eller stöld av personlig data:

- Stäng av wifi och bluetooth när det inte används.

- Använd en VPN-anslutning. [1]

- Mobildata över 3G/4G är generellt säkrare. [2]

- Anslut inte till okända nätverk. [3]

- Stäng av fil/nätverksdelning på din enhet.

- Ha alltid en uppdaterad enhet vad gäller mjukvara såsom operativsystem och säkerhetsappar.

- Stäng av automatisk anslutning. [4]

Avslutningsvis, detta är generella råd för att höja medvetandet kring osäkra nätverk.
Ta gärna en diskussion med din egen organisation kring risker i offentliga miljöer.


[1] Ett VPN gör att ditt surfande isoleras i en privat krypterad tunnel. I det öppna nätverket kan "ägaren" bara se att du har anslutit till en VPN-operatör. Välj dock tjänst med omsorg eftersom det finns gratistjänster som kan vara rent kontraproduktiva.
[2] Har du ingen VPN installerad, är det säkrare att använda mobildata.
[3] Var uppmärksam på vilket nätverk du ansluter dig till. Det är fullt möjligt för vem som helst att väldigt enkelt sätta upp en egen accesspunkt på offentliga platser och döpa den till ett namn som gör att du luras att använda den.
[4]För att inte av misstag råka ansluta till nätverk automatisk är det bäst att se över enhetens inställningar. Ställ in så att du alltid tillfrågas om du vill ansluta till ett okänt nätverk.