Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Uppdaterad | Publicerad - utpressning, bedrägeri

Flera fall av bombhot via e-post

Just nu pågår en e-postkampanj över hela världen med bombhot mot olika organisationer. Dessa utpressningsmejl uttrycker exempelvis att en enhet är placerad i byggnaden som kommer att detonera en viss tid om inte en lösensumma i Bitcoin betalas.

US-CERT har gått ut med följande rekommendationer, som även CERT-SE ställer sig bakom:

  • Svara inte på mejlet och försök inte kontakta avsändaren
  • Betala aldrig lösensumman
  • Anmäl hotet (mejlet) till polismyndigheten (anteckna bitcoinadress)

Nedan är ett exempel på hur dessa hotmejl kan se ut:
Alt text

Pågående e-postkampanj följer samma mönster som de porrmejl vi sett tidigare under året där innehållet handlade om att utpressa mottagarna på pengar genom hot att till exempel publicera påstådda videofilmer. De innehåll vi ser nu är av mycket mer allvarligare karaktär, varför vi uppmanar till att detta ska polisanmälas.