Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Publicerad - skadlig kod, bedrägeri

Vaksamhet inför julhelgshandeln

Inför julhelgerna önskar vi påminna alla datoranvändare om den ökande risken för bedrägerier och skadlig kod.

Var vaksam på e-post som kommer till din brevlåda eftersom den kan innehålla länkar till skadligt innehåll, bilagor eller annonser med skadlig kod, önskemål om donationer från frivilligorgansationer med mera. Att klicka på eller öppna sådant innehåll kan orsaka förlust av data, pengar, personlig information eller åsamka annan skada. Kasta alltid e-post som du är osäker på.

Surfa försiktigt och använd annonsblockerare samt skriptblockerare om du har kunskap nog. Be annars gärna någon om hjälp att installera sådana. Använd om möjligt en separat dator än den du slösurfar med, eller åtminstone en separat webbläsare, när du surfar till viktiga platser.

Håll dina datorer, telefoner med mera uppdaterade med senaste versionerna av operativsystem och programvara. Använd inte samma lösenord för flera konton. Kontakta genast din bank eller kreditkortsutgivare om du upptäcker misstänkta transaktioner.

Ytterligare läsning (på engelska)

[1] https://www.us-cert.gov/ncas/tips/ST04-014
[2] https://www.us-cert.gov/ncas/tips/ST07-001