Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Uppdaterad | Publicerad

Rekommendation om kopierade webbplatser

Den senaste tiden har mängden kopierade webbplatser på nätet ökat. Att helt förhindra att någon stjäl innehållet och lägger upp på annan plats är svårt, men det finns sätt att skydda sig.

Bakgrund

På sistone har det uppmärksammats hur hela webbplatser kopieras, med syftet att komma högre upp i sökningar hos Google eller motsvarande söktjänst. Ofta sker det med hjälp av ett script, där innehållet från den kopierade källan hämtas och uppdateras kontinuerligt. I takt med att kopian får fler träffar genom Google så hamnar den högre upp bland sökresultaten. Den som ligger bakom den kopierade webbplatsen kan lägga in exempelvis annonser eller skadlig kod.

Rekommendationer

  • Använd rel-taggen. Med taggen "rel=" går det att definiera på webbplatsen vilken domän innehållet på ens webbplats hör till. Det går då inte att hämta innehåll från originalsajten, för att automatiserat visa det på en annan webbplats. [1]
  • Kontakta ägaren till den server där den kopierade webbplatsen ligger, och be dem vidta åtgärd. Ägaren hittas genom en WHOIS-tjänst, och ofta finns det en abuse-adress som du kan vända dig till.
  • Använd Google Alert och få varningar om någon kopierat ditt innehåll och postat på annan plats.
  • Rapportera till Google.

Ett sätt att undersöka om man drabbats är att i en sökmotor söka på en mening från ens webbplats, inom citattecken. Får du träffar utanför din sajt så kan det bero på att någon kopierat innehållet.

Källa

[1] https://yoast.com/rel-canonical/