Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Uppdaterad | Publicerad

TorrentLocker - ytterligare ett "ransomware" som härjar på Internet

Vad kan du göra om du har drabbats?

TorrentLocker är en typ av "ransomware" som krypterar nästan alla typer av filer som den kommer åt och den senaste versionen använder stark kryptering (AES) som gör det i princip omöjligt att avkryptera filerna utan rätt nyckel.

Det bästa sättet att minimera skadorna vid en eventuell infektion är att ha backup-kopior på alla filer man vill bevara. Dessa skall inte finnas åtkomliga från något system som riskerar att drabbas för då kommer även de att krypteras. Men om man nu redan har råkat ut för ett "ransomware" så finns det ändå ett antal sätt att återskapa filer som krypterats. Här finns en guide till TorrentLocker som beskriver några av de möjligheter som finns: http://www.bleepingcomputer.com/virus-removal/torrentlocker-cryptolocker-ransomware-information

Vi har tidigare beskrivit begreppet "ransomware" och vad man kan göra i förebyggande syfte:
https://www.cert.se/2012/04/cert-se-varnar-foer-oekning-av-saa-kallade-ransomware