Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Uppdaterad | Publicerad

Säkerhet genom isolering

Operativsystemet Qubes tar isoleringen till sin spets.

Såväl användare som system använder sig av isolering för att förbättra sin säkerhet. Kanske utför du bankaffärer i en separat webbläsare?

En som gått är steg längre är Joanna Rutkowska som i Partitioning my digital life into security domains beskriver hur hon med operativsystemet Qubes delat upp sin digitala tillvaro.

Qubes är ett operativsystem med öppen källkod baserat på Xen, X Window System och Linux. För att åstadkomma isoleringen använder Qubes virtuella maskiner (VM). Systemet låter användare definiera olika säkerhetsdomäner i form av lättvikts-VM. En säkerhetsdomän kan t.ex. vara "arbete", "personligt" eller "bankaffärer". Virtualiseringen agerar vattentäta skott mellan domänerna medan det grafiska gränssnitt tar hjälp av färgkoder för att presenterar ett sammanhållet system för användaren.

Qubes är designat av Joanna Rutkowska och Rafal Wojtczuk och lanserades i april förra året. I dagsläget är mjukvaran i alpha (med ett beta-släpp inom kort).