Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.

Publicerad

SHA-3: 5 kandidater kvar

BLAKE, Grøstl, JH, Keccak och Skein är finalisterna i NIST:s tävling för att hitta en ersättare till hashalgoritmen SHA.

MD5, SHA-1 och SHA-2 är i dagsläget de mest använda hashalgoritmerna. Alla tre är färdiga för pensionen då de visat sig svaga. Amerikanska NIST har därför utlyst en tävling för att hitta en ersättare, på samma sätt som de anordnade en tävling för symmetriska krypton. Den tävlingen vanns av Rijndael som därmed blev AES (Advanced Encryption Standard). För en vecka sedan meddelade NIST att fem kandidater återstår: BLAKE, Grøstl, JH, Keccak och Skein. Intressant att notera är att tre bidrag kommer från europa (BLAKE, Keccak and Grøstl), ett från Singapore (JH) och ett från USA (Skein). Fixstjärnan Bruce Schneier är en av åtta upphovsmän till Skein.

En vinnaren kommmer utses någon gång under 2012. Det kommer bli en rafflande kamp, för som TV-sporten brukar säga: Allt kan hända i matematik.

Mer information om SHA-3:

http://www.h-online.com/security/news/item/NIST-s-search-for-the-super-hash-just-five-candidates-left-in-SHA-3-final-1151325.html

http://www.schneier.com/blog/archives/2010/12/nist_announces.html

Sitic har tidigare skrivit om svagheterna i MD5 respektive SHA-1:

http://www.sitic.se/publikationer/namnvart/erfarenheter-av-md5-attacken

http://www.sitic.se/publikationer/namnvart/sha-1-s-dagar-raknade